Menn og kvinner lurer hverandre trill rundt

Kvinner og menn som lurer hverandre trill rundt

Man sier at menn er fra Mars og kvinner er fra Venus. Noen ganger virker dette veldig overdrevet, andre ganger virker det underdrevet. Ulikhetene kommer best til syne når kjønnene interagerer med hverandre i forskjellige grader.

Hva er en venn?

Hva er en venn

Alle tror vel at de vet hva en venn er. Hvis du spør tilfeldige mennesker så vil de trolig gi nogenlunde samme svar alle sammen. Likevel fant jeg nylig ut at det egentlig er store, betydelige forskjeller i hva kvinner og menn virkelig kaller venner. Forskjellene blir særlig store når man vurderer vennskap mellom kvinner og menn.

Menn ser i utgangspunktet på alle damer som kjærestemateriale, inntil det motsatte er bevist (feks ved at hun ikke er seksuelt tiltrekkende). De har vanskelig for å være venner med kvinner uten å tenke sex, de klarer ikke forholde seg til kvinnelige venner på samme måte som kamerater.
De ser også ut til å mene at det å hjelpe venner er en uønsket kostnad ved vennskap.

Kvinner tenker nærmere motsatt. For kvinnen starter alle mennesker i friendzone uten noe ønske om sex, med et vennskap basert på gjensidige tjenester av praktisk og moralsk verdi. Derifra vurderer kvinnen om noen ser ut til å være egnet for sex og ekteskap.

Det kvinner anser som vennskap er følgelig ikke ønsket av menn, og motsatt.
Det største problemet er dog at kvinners form for vennskap blir av menn tolket som flørting.

Tid for frustrasjon

Frustrasjon i romantikk

Når en mann er behjelpelig overfor en kvinne så tenker kvinnen at han ter seg slik man forventer at venner gjør. Mannen tenker derimot at han ofrer noe for henne, og han gjør ting for sin (potensielle) date som en måte å sjarmere/imponere henne.
Hvis kvinnen ditcher mannen på dette tidspunktet, så føler mannen seg utnyttet. Om kvinnen vil unngå at mannen føler seg utnyttet, så må hun avvise alle hans forsøk på å være snill med henne. Menn mener at de blir “holdt på gress” hvis kvinnen tar imot snillheten hans uten å ville date ham og ha sex med ham.

Om kvinnen isteden velger å date ham og ha sex med ham, så føler kvinnen at hun ofrer noe for ham. Om mannen ditcher henne på dette tidspunktet, så føler hun seg utnyttet. Om mannen vil unngå at kvinnen føler seg utnyttet så må han enten ha sex flere ganger for å vise at ikke sexen var målet, eller han må si med ord hva grunnen er.

Dette kunne i teorien ha vært løst ved at kvinner mer gradvis ga mannen litt og litt seksuell forsmak/tilfredsstillelse fra starten av dating… om det ikke var for at kvinner da risikerer å bli oppfattet som en madrass uegnet som kone, pluss at kvinner stadig møter PUA’er av typen som bevisst planlegger å lure dem til ONS.

I mellomtiden sitter “snille gutter” alene på sidelinjen, og lurer på hvorfor kvinner ikke verdsetter hvor mye de snille guttene ofrer seg. Kvinnene tenker at disse mennene er gode venner, for de ter seg nøyaktig slik kvinnene tenker at venner behandler hverandre – ikke slik de tenker at en date behandler henne.

Her skjer det altså misforståelser i flust. Ulikhetene medfører at begge kjønn føler at de blir lurt i hytt og vær, og begge parter blir gående med en radar mot tegn på at de blir forsøkt utnyttet.

Bygge slott på sandgrunn

Bygge slott på sandgrunn

Når man vurderer et seriøst forhold blir ikke misforståelsene færre eller mindre.

Kvinner er livredde for å få barn med en uegnet far, og vil derfor ikke ha sex med hvem som helst. Samtidig føler kvinner et press om å være fysisk tiltrekkende og vakre for å kunne tiltrekke menn, og mange irriterer seg mye over dette fokuset på sex. Over tid kan kvinner bli lei av å føle at de blir verdsatt basert på sex, særlig ettersom de selv ikke føler at det ikke er dette skal bør verdsette andre for. Dette gir gnisninger i et forhold.

Menn på sin side er redde for å investere mye tid, krefter og penger i noen som ikke gir ham avkom (altså sex) i retur, og vil derfor ikke bruke tid, krefter og penger på hvem som helst (derav “commitment phobia”). Menn føler også et press om å være flinkest mulig, smartest mulig, sterkest mulig, rikest mulig etc for å få seg dame, og kan bli veldig frustrerte hvis de føler seg avvist i romantikken på toppen av dette. De opplever et psykisk stress som kan slite på dem over tid, med en følelse av at de ikke blir verdsatt hvis de bare er seg selv.
Samtidig er sex noe av det mest intime de vet, og en ønsket måte å bli verdsatt på – i motsetning til hva kvinner tenker er rette måten å verdsette noen.

Når en kvinne ikke er fornøyd i et forhold, så kan hun begrense sexen bevisst eller ubevisst. Mannen føler da at hun ikke gir ham noe i retur for at han har hjulpet henne, så han blir frustrert og mister lysten til å gjøre mer for henne. Kvinnen tenker deretter at han ikke setter pris på henne, og dermed er den onde sirkelen igang hvor begge parter slutter å gi og føler seg lite verdsatt.

En livstid med utfordringer

En livstid med utfordringer

Selvfølgelig er det store individuelle forskjeller hos begge kjønn, men diverse forskningsartikler indikerer at dette er den generelle normen.
Med disse store forskjellene i grunnleggende forholdsmekanismer er det duket for mer enn nok av misforståelser, krangling og brudd.
Det er disse ulikhetene som er grunnen til at alle samlivseksperter sier at kommunikasjon er nøkkelen til gode forhold – det viser seg at vi har helt ulike ønsker om hvordan vi vil bli behandlet av partner, samtidig som vi tar for gitt at vi har de samme preferansene.
Den ene parten kan ytre misnøye, den andre forsøker å blidgjøre på sin foretrukne måte, men så har ikke forsøket på blidgjøring noen effekt på partner.

Noen mennesker opplever gjentatte erfaringer som dette i mange år, og forstår fortsatt ikke riktig hvor ulikhetene kommer ifra. Frustrasjonen samles opp, og noen av dem blir bitre sjåvinister, mannshatende kvinner og kvinnehatende menn.

Kunnskap er makt.

Views All Time
Views All Time
317
Views Today
Views Today
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *